Homemade Nugget, yeahooo, project done!
Heheh, Ingin mencuba? Ni saya copy paste resepi from original website kepunyaan Jintan Manis
Ikut step by step pasti berjaya =)
Saya buat half adunan, dpt la 20-30 ketul, lepas tu testing simpan dlm peti sejuk, pun ok
Ikutkan mmg mudah utk beli dikedai, tapi buat sendiri lebih terjamin kebersihan dan kualiti makanan sbb daging ayam yang digunakan tanpa kulit and part-part yang tidak diingini, hihi
Ni gambar utk step 1 & 2
Step 3 & 4
Sumber Resepi dari Rancangan Masakan Jepun.
Bahan-bahanya ( kalau nak buat separuh adunan pun boleh)
4 keping daging ayam boneless ( boleh guna bahagian dada atau peha)
2 cawan serbuk roti ( breadcrumbs) ros guna jenis soft breadcrumbs
1/2 biji telur
150 gram taufu ( 1 bekas petak mini taufu) - di Malaysia buleh guna tauhu
yang warna putih tu
sedikit garam
lada sulah
2 sudu kecil baking powder ( ni ros saje tambah)
*Untuk Coating*
2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu
3 cawan breadcrumbs
Cara-Caranya
1. Buang kulit pada isi ayam dan potong kecil-kecil, blender isi ayam hingga
hancur. Nak guna food processer pun boleh, kalau guna blender tu jangan masukkan
isi ayam tu sekali gus ye, masuk sikit-sikit kasi betul-betul hancur.
2. Kemudian masukkan isi ayam yang telah diblender tadi di dalam bekas dan
masukkan taufu, baking powder, lada sulah, dan garam, gaul sebati hingga taufu
hancur.
3. Kemudian masukkan serbuk roti dan telur, gaul lagi. Selepas itu bentukkan
nuggeta ayam mengikut citarasa masing-masing, bentukkan lah bulat ke, lonjong ke
bentuk love ke, ikut kerajinan lah, semalam ros buat bentuk bulat je.
4. Apabila telah dibentukkan bulat-bulat, leperkan sedikit dan celupkan
dengan telur dan salut semula dengan serbuk roti, kalau nak coating tu lebih
tebal ulang langkah tadi sekali lagi. Boleh terus di goreng atau di simpan di
dalam tempat sejuk beku.
Selamat Mencuba.
0 comments:
Post a Comment