Wednesday, December 12, 2012

British Scones with Strawberry Jam and Clotted Cream


 
British la sangat ...
 
s.c.o.n.e - traditional british tea treat
dah kata tradition, makanya belajar la buat, lagipun level kat buku tu kata "easy"
 
yes, easy mmg easy tapi hasilnya belum tentu that easy, haha! Tangan ni mmg susah untuk berpastry bagai. Dalam sehari ni dua kali membuat dough utk scones from two recipes, one using buttermilk and another using an egg.
 
Hasilnya .. satu kulit dough menjadi terlalu keras(buttermilk scone) and satu lagi terlalu rapuh(egg scone)
 
Compare keduanya, better la yg rapuh tu, masih lagi boleh diterima, huh!
But not to blame buttermilk overall, dah kalau tak ikut sukatan yang betul, how u expect nak menjadi 100% perfect kan?
 
Seriously, I need a cooking weighing scale to get my soft & fluffy scones!!! Soonest!


(buttermilk scones - overbaked sbb nak dapatkan golden sebijik dalam gambar!)


0 comments: