Honestly, before this tak pernah tau kewujudan nasi nih, hihi. Sesuai dgn niat untuk memaksimumkan penggunaan daun limau purut yang susah payah dipos dari Malaysia, google punya google dptlah ke entry ini.. So, silalah visit this link Masam Manis: Nasi Daun Limau Purut for further details yeh, and I paste here the recipe for easy reference and even the deco smua pun copy jgk, ngeh ngeh, tak sesuai betullah , hihihi, cuma takdela selawa and secanggih original author.
Bahan-bahan yang diperlukan tak banyak and cara membuat pun tak rumit, Insyaallah semua boleh mencuba =), sangat wangi and menghijaukan pandangan, haha
Saya ikut semua resepi dibawah cuma replace stock ayam dengan Vegetable Cube (stock sayur) sbb taknak taste lebih kurang sama dengan nasi ayam. Lagipun veg cube ni akan jadikan nasi sedikit kehijauan because of the tekstur ingredientsnya (but, still letak pewarna hijau tau!)
Untuk lauknya pula, boleh match dgn macam-macam resepi ikut lah taste masing-masing yer, utk gambar di atas ni, sy buat Ayam Sos Siam (pun, ikut sebjik seperti di website di atas, hehe) - tapi utk kawan-kawan yang dpt mencuba nasi nih, sy masakkn lauk ayam masak merah je. Ok, Selamat Mencuba semua =)
NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul
Bahan-Bahan
2 sudu besar margerin
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stock ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stock ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau
Cara-Cara
Panaskan Margerin di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.
1 comments:
miss u kak :) rasa2 bila korang nak balik yek..hmmm shhhhh nnt story k..hehe
Post a Comment