Wednesday, December 12, 2012

Pavlova Dealova

 
Nyum, nyum!
Semua orang tgh hot dengan durian crepe, tapi saya baru nak mencuba Pavlova!
 
Fruity Pavlova ni, origin dessert from Australia/New Zealand but this one made in UK! Hehe, time winter lak tu which is Pavlova usually dimakan time summer, sbb sedap makan sejuk-sejuk.
 Saya jumpa di JintanManis tapi memandangkan owner juga mengambil resipi dari tempat lain, so saya letakkn original source kat sini jugak.
Paste her recipe here, and my comments in purple:

Bahan-Bahan (4 orang)
4 biji telur ( ambil putih sahaja)
1 cup gula kastor (saya buat 1/2 cawan untuk reduce the sweetness) 
1/2 teaspoon vanilla @ penutup kecil vanilla pun boleh
2 sudu besar tepung jagung
1 teaspoon cream of tartar @ cuka @ lemon juice (tengok apa yang ada dirumah.salah satu boleh guna) (choose for lemon juice) 
buah-buahan ikut citarasa anda cth strawberry@ kiwi @ sunskist,,jenis yg masam sebab nak serasi manis telur.kalau buah pun manis,nnt manis sgt rasa. (kiwi & grapes)
            
Topping   
(saya skip this one, am using instant whipping cream, hehe) 
1 cup whipping cream (boleh didapati di pasaraya)
1 1/2 sudu besar gula kastor
1/2 teaspoon vanilla
#boleh juga guna buttercream.cuma tambah 1 cup butter gn 1 cup shortening dan gula aising,,putar sampai ringan.             

Cara-Cara
Pukul putih telur sampai kembang. jangan lupa masukkan la sikit-sikit gula kastor tadi sampai habis.pukul sebati. (silalah gunakan mixer, in my case, tak sempat lg beli mixer kat sini, tp dh nak sgt buat, last-last husband yang tolong pukul smp ringan mcm kapas! Credit to him for this pavlova)
 
putih telur siap sedia bila terbalikkan bekas ia tidak terjatuh. (refer gambar kat bawah, walaupun pukul manual by hand, berjaya demo putih telur tak terbalik)
 
kemudian ayakkan tepung jagung ke dalam nya.dan jangan lupa esen vanilla dan cream of tartar.kacau dengan cara balik kuap. (saya guna lemon juice jer)
 
masukkan dalam dulang pembakar yang di alas dengan kertas minyak.ratakan...bentukkan sesuka hati ikut citarasa anda. (saya guna oval glass bowl, take note, klu nak pavlova tinggi, guna bekas kecik sket, and meringue ni bila dibakar akan naik gebu)
 
bakar 150 celcius selama sejam. bila sudah masak biar dalam oven 20 minit. jika retak sedikit tidak mengapa.kemudian keluarkan dari oven (saya punya retak agak banyak, mungkin terlalu panas tapi masih tak menjejaskn overall taste, -agaknyala- , hehe)
 
untuk topping,masukkan semua bahan dan putar hingga kental. (guna instant cream, if takde, sila buat ikut arahan topping diatas)
 
guna sudu ratakan atas pavlova.bolehlah susun buah diatasnya.
 
sedia untuk dimakan. boleh masukkan dalam peti ais kemudian baru makan pun ok...ikut tekak anda...
** selamat mencuba**
 
 (from raw egg white)
 
(till like this!! Proud hubby show off his 'manual' effort, haha)
 

 (half of the whole pavlova - isi dalam meringue selembut kapas and melting in mouth)

 

 (Mostly esen vanilla disini ada campuran alcohol, this one beli di Asda, and lepastu jumpa brand lain di butcher halal nearby)
 
(Instant whipping cream, murah je beli kat Tesco, boleh tahan lama - tak pasti sama ada available di Tesco Malaysia)
 



3 comments:

hazawahida said...

ohh sgt kagum..thanks for sharing the resepi n also the tutorial huhu. Maybe one time nak cuba buat :P

plain.dessert said...

Senang je rupanya wat pavlova nih, hihi. Boleh sgt ko nk buat. Ada jgk chocolate pavlova

Dh ltak lemon juice, xbau dah telur.

Sekali skala je sbb sugar based, klu half cup just nice manis dia, or boleh kurangkn lg

Selamat Mencuba :-)

saa said...

nampak sgt menarik dan sgt sedap...nyum...nyum....
mcm professional