Sunday, February 24, 2013

Happy Birthday Sayang

Auwwwch! Tittle tak pandang kiri kanan, hehe
On 21st February 2011 - two years ago my husband got this offer for studying abroad and dengan izin Allah, Alhamdullilah hari ini berada di sini.
So, bg meraikan or so be called celebrating his birthday, I decided to make my very own rainbow cake special for my dearest one! Bukan banyak pun date dalam life kami berdua nak ingat, hehe (other than our families important's date).. hanya ada birthday date masing-masing and anniversary. Anniversary tu boleh katakan every month pun diingati, in term of date lah, biasalah begitulah alkisah jika berdua ja =)
 
Memetik kata-kata Prof Muhaya, mari amalkan 3 prinsip ini untuk tidak risau,
1. Bilakan masa yang paling penting -  waktu sekarang
2. Siapakan yang paling penting - orang depan kita
3. Apakah perkara paling penting - buat baik
Jadi jaga 3 perkara ini, jika tiada orang depan kita, buat baik pada diri, jaga solat dan jangan buat jahat. Bila buat baik, kita dekatkan diri dengan syurga.
 
Saya pun masih banyak kekurangan, terima kasih pada Allah kerana mengirimkan suami buat saya, selain anugerah ibu bapa yang melahirkan kita - mood emo and touching pulak, hihi
 
Back to the birthday story, taktau kenapa mmg berkobar nak buat kek pelangi ni, hihi. Kebetulan pula hari rabu and khamis, I'm kinda bit of busy since I'm babysit kids at their house. Nak buat awal takut tak brapa elok simpan lama-lama dlm fridge.
Dijadikan cerita rabu lunch-three hours break tuh, rushing balik bilik and start prepare buat cake + lunch okay. Mmg rushing since kek kena bakar every layer. Dahla first time uols, kunun-kunun mcm pro..dipendekkan cerita, I missed baking powder!!! So you know what happened to the cake, right? Hahaha
Tu incident pertama, malamnya pulak teruskan jugak ni since dah bertungkus lumus buat (erks, dengan bantuan birthday boy skali sbenarnya, takpe apa yang penting, kerjasama, hihi)
nak cover la and topping cake dgn cheese cream instead of whipping cream. Either salah soft cream (kat sini tak jumpa cream cheese mcm kat Msia) or silap saya tercampur fresh milk, cream jadi over liquid! Maka, project failed and tidurlah malam tu dgn mimpi ngeri cake seperti Mr.Bean's nightmare scary about oyster (eh, korang pernah tgk ke scene yang ni? hehe). Nak cover dengan whipping cream, stock dah abes sbb guna utk filling every layer cake tadi.
 
Bangun pagi, before 7am, husband mengofferkan diri untuk jd runner ke Tesco beli whipping cream (naik bus lerr), hik hik, menurut beliau dia perasan that I'm crying that night.. huksss, padahal klu beli cake ready made dh settle dah pun or buat benda lain yg simple.
 
So, inilah dia rupa cake tu kawan-kawan, hahaha, mmgla korang yang pro akan gelak, sbb dah la rasa failed, decoration pun out, mmg terbukti saya ini tidak kreatif, tangan keras tidak berseni. Tapi suami yang baik hati sgt menghargai kek ini, hehe
Since the kids on their school term-break on that Thursday, I bring them to our studio room and having Ainul's fav - nasi lemak!! Sempat jugak Ainul buat kad birthday, hihi
Lastly, Happy Birthday my baby husband, thanks for everything ... May Allah bless you always and love u to bits!

4 comments:

ulin said...

Hehe, comel2.

coklet chenta said...

Akak...im noticed that, awak kalu baking ada je enn benda or step yg miss..hihi anyway effort tu yg penting..klu semua nya perfect je takde la memori enn..may Allah bless both of u..

plain.dessert said...

Hahaha.... yaaa kelam katakann.... pastu mmg bukan baking type person, hihi....

hazawahida said...

so sweet. yang penting air tangan isteri :)